Des del Baix Llobregat, una comarca diversa que ha sabut trobar en els grans consensos la força de la seva convivència, i en les lluites compartides la clau de la millora de la qualitat de vida de la seva gent, exigim l’abandonament de la via judicial, la llibertat de les persones preses, i l’establiment d’una taula de diàleg que abordi una solució política al conflicte territorial de l’Estat. Des del reconeixement de la nació catalana i des de la voluntat de trobar camins amplis on fer compatibles horitzons nacionals i socials.

Davant la sentència del Tribunal Suprem que condemna els líders polítics i socials independentistes a fins a 13 anys de presó pel delicte de sedició, l’espai dels Comuns del Baix Llobregat :

• Expressem la nostra indignació davant una sentència injusta que genera un precedent inacceptable. Rebutgem la vinculació del dret de manifestació i de lliure expressió, així com la utilització de la desobediència civil, amb el delicte de sedició.

• Mostrem la nostra profunda solidaritat amb les persones condemnades i amb les seves famílies, a les que acompanyem en aquest moment dur i injust per què estan passant.

• Condemnem la judicialització de la política iniciada pel govern del PP, així com la violència utilitzada per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, controlades pel govern de Rajoy, tal com acredita el fet que desenes de comandaments i agents policials estiguin imputats a instàncies de l’Ajuntament de Barcelona per les càrregues contra ciutadans indefensos l’1 d’octubre de 2017.

• Demanem a totes les forces polítiques i socials catalanes una resposta transversal i unànime a la sentència, centrada en l’exigència de la llibertat dels presos i les preses polítiques, defugint d’aquelles iniciatives unilaterals que incitin a la divisió o a la confrontació estèril i que no s’orientin a la cerca de solucions polítiques inclusives.

• Fem una crida a totes les forces polítiques progressistes de l’estat a centrar-se en la via del diàleg i les solucions efectives per a resoldre el conflicte existent.

• Rebutgem les amenaces directes i indirectes del PP, C’s i el PSOE, d’aplicar l’article 155 de la Constitució i la Llei de Seguretat Nacional que, com s’ha demostrat en el passat, no és cap solució política sinó un grau més en el conflicte existent.

• Ens comprometem a promoure totes les iniciatives polítiques, institucionals i jurídiques necessàries per facilitar la sortida de presó de les persones condemnades i el retorn de les persones exiliades. La llibertat dels presos és una condició indispensable per desbloquejar la política a Catalunya i a Espanya i per obrir vies que facin possible la resolució del conflicte.

• Reiterem el nostre compromís de treballar per una solució dialogada i democràtica al conflicte polític i per la transformació d’Espanya en un Estat plurinacional que reconegui plenament la nació catalana.